Wandeling door Nederland: op zoek naar de Ministers van de Toekomst

Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 mei  2020 liepen Floor en Teun van Arnhem naar Den Haag, door wijken, buurten, straten, steden en dorpen. De Omgevingswandeling ontstond toen Floor in 2014 van Amsterdam naar Reduzum in Friesland liep. Het is inmiddels een zeer beproefde methode geworden waarmee we sleutelfiguren, levende thema´s en belangrijke plekken kunnen vinden in buurten. Het is eigenlijk vrij simpel maar ook weer niet. We lopen onbevangen en open door buurten en gaan gesprekken aan met allerlei mensen: over hoe het is om hier te wonen, waar ze trots op zijn, wat er beter kan, wat zij daar aan bijdragen of kunnen bijdragen, wat de mensen zijn die we zouden moeten kennen.   

Dat levert ongelofelijk veel op maar met name geeft het zicht op het grote vermogen in de samenleving. De vrouw van de vrachtwagenchauffeur die een voedselbank startte toen die werd wegbezuinigd. De man die, naar zijn zeggen, eigenlijk niets deed voor zijn buurt behalve het trainen van de voetbalmeisjes, in het bestuur van de voetbalclub zat, twee straatfeesten organiseerde en een ruilbibliotheek had opgezet naast het bejaardentehuis in het dorp. En nog veel meer.

Op de wandeling van 21 mei gaan we op zoek naar wat mensen raakt in de Coronacrisis en waar zij, als het weer voorbij is, voor willen zorgen. We maken portretten en verbinden de bijzondere verhalen met elkaar, online en in een Whatsappgroep. We benoemen hen tot Minister van de Toekomst van de plasticloze supermarkten, van de Toekomst van het lokale buurthuis of eenzaamheid in de buurt. We eindigen in Den Haag waar we verslag doen aan beleidsmakers en politici over wat we tegenkwamen.

Ook wandelen en Ministers van de Toekomst voordragen, dat kan, lees hier hoe: https://stadmakersonline.nl/project/7055/op-zoek-naar-de-ministers-van-de-toekomst–een-wandeling-door-nederland

Laat een reactie achter