ZieglerGautier legt verbindingen tussen mensen, vormt gemeenschappen en initieert (culturele) ontmoetingsplekken.

Featured

Wandeling door Nederland: op zoek naar de Ministers van de Toekomst

Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 mei  2020 liepen Floor en Teun van Arnhem naar Den Haag, door wijken, buurten, straten, steden en dorpen. De Omgevingswandeling ontstond toen Floor in 2014 van Amsterdam naar Reduzum in Friesland liep. Het is inmiddels een zeer beproefde methode geworden waarmee we sleutelfiguren, levende thema´s en belangrijke plekken kunnen vinden in buurten. Het is eigenlijk vrij simpel maar ook weer niet. We lopen onbevangen en open door buurten en gaan gesprekken aan met allerlei mensen: over hoe het is om hier te wonen, waar ze trots op zijn, wat er beter kan, wat zij daar aan bijdragen of kunnen bijdragen, wat de mensen zijn die we zouden moeten kennen.   

Dat levert ongelofelijk veel op maar met name geeft het zicht op het grote vermogen in de samenleving. De vrouw van de vrachtwagenchauffeur die een voedselbank startte toen die werd wegbezuinigd. De man die, naar zijn zeggen, eigenlijk niets deed voor zijn buurt behalve het trainen van de voetbalmeisjes, in het bestuur van de voetbalclub zat, twee straatfeesten organiseerde en een ruilbibliotheek had opgezet naast het bejaardentehuis in het dorp. En nog veel meer.

Op de wandeling van 21 mei gaan we op zoek naar wat mensen raakt in de Coronacrisis en waar zij, als het weer voorbij is, voor willen zorgen. We maken portretten en verbinden de bijzondere verhalen met elkaar, online en in een Whatsappgroep. We benoemen hen tot Minister van de Toekomst van de plasticloze supermarkten, van de Toekomst van het lokale buurthuis of eenzaamheid in de buurt. We eindigen in Den Haag waar we verslag doen aan beleidsmakers en politici over wat we tegenkwamen.

Ook wandelen en Ministers van de Toekomst voordragen, dat kan, lees hier hoe: https://stadmakersonline.nl/project/7055/op-zoek-naar-de-ministers-van-de-toekomst–een-wandeling-door-nederland

Huis van de Commons opent bij Zuidas

10 juli 2018

Het Huis van de Commons, een faciliterende werkplek gericht op de buurt en de stad, wordt op 19 juli geopend in de broedplaats Old School bij de RAI. Initiatiefnemers zijn het Stadmakerscentrum en De Coöperatie, een netwerk van 700 freelance journalisten. De officiële opening is om 17:00 uur door Sebastiaan Capel, voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid.

Het Huis van de Commons biedt zich aan: je kan er werken, samenwerken, bijeenkomen, programmeren, koffie komen drinken en netwerk ontmoeten. Het Huis komt tot leven doordat de aangesloten gebruikers en hun netwerken haar gaan activeren. Journalisten, stadmakers, creatieven, ambtenaren en anderen zullen er activiteiten initiëren en samenwerken.

Common betekent gemeenschap, gemeenschappelijk, eenvoudig, van het volk. De term wordt steeds vaker gebruikt voor de bottom-up beweging of een niet-institutionele manier van samenbrengen van mensen en professionals, met als doel om te delen. Het Huis van de Commons stimuleert een nieuwe wereld, waar mensen op basis van gelijkwaardigheid en gedeeld eigenaarschap samen invulling geven en bouwen aan hun omgeving. Het Stadmakerscentrum verbindt daarvoor met vele bestaande initiatieven, stadmakers en instellingen in de stad om te werken aan concrete lokale thema’s.

Deelnemende organisaties die actief aanwezig zijn in het pand zijn (o.a.): Stadmakerscentrum, De Coöperatie, Taalstudio, DeNederlandseBoekengids, Publicism, iGlow Leerbedrijf, Commons Network, Verhalende Journalistiek en Onfile-netwerk voor vluchteling journalisten. Daarnaast zullen er zelfstandige stadmakers en journalisten werken en programmeren. De initiatiefnemers verwachten een sterke uitbreiding van het aantal aangesloten netwerken. Huurders kunnen alleen partijen zijn die als individu of gemeenschap/bedrijf een bijdrage leveren aan het maatschappelijk collectief.


 

Way to Community – 社區交往 – Taipei

5 februari 2018

Van 5 tot 12 maart zal Floor Ziegler & Company in Taipei zijn. Floor zal haar kennis en ervaring hier delen met de lokale citymakers en community planners in het kader van Way to Community 2018.

Aan de hand van het thema ‘Trust’ gaat Floor Ziegler & Company onder andere een tijdelijke pop-up shop openen, stadmakers laten werken in het gemeentehuis, Dwarszitters bouwen, Skypegesprekken voeren met stadmakers in Nederland, Nederlanders in Taipei ontmoeten, stroopwafels bakken en vooral leren en luisteren van en naar elkaar.

Over Way to Community 2018:

“It is always fascinating to think about who controls the power of urban planning and how it is manipulated by people in different role. Through many acts such as community empowerment, participatory design, and participatory budgeting, the authority of planning is constantly transferring from one to another and through these acts, the realization of democracy is blossoming around the world .

This workshop invites leading practitioners around the world whose work has demonstrated both the potential and impact of creative interventions as a venue of meaningful participation and engagement in city planning. Their work suggests ways in which planning actions can expand beyond the limited institutional and procedural framework to better engage with social and community processes that occur through enactment, experience, and dialogue. As a professional spatial planner, having the ability to communicate in-between government and people is crucial to break the frozen situation then to lead the planning direction toward a broader perspective.

Each guest practitioner will develop an interactive event in a selected community that expands the understanding of issues facing the community and opens the possibilities for planning actions.”

Meer over dit evenement kunt u lezen op de website van Way to Community.


PLAN B STORE in Emmen

24 oktober 2017

PLAN B opent de deuren van een leegstaande winkel in het centrum van Emmen. Voor een kleine week is de PLAN B Store een ontmoetingsplek voor iedereen die zich in wil zetten voor levendigheid en tegen leegstand. Heb jij een idee of wil je graag meedenken? Kom naar de Hoofdstraat 49, Emmen. Van 30 oktober tot 3 november staat de deur open voor workshops, lunchmeetings en is er ruimte voor nog ongeplande activiteiten.

Vrijdags is de weekafsluiting met een presentatie van stedenbouwkundig ontwerpbureau marco.broekman, Stadkwadraat planeconomie & stadmaker Jaap Zijda en cultureel ondernemer Floor Ziegler. Zij tonen hun ontwerpend onderzoek PLAN B, een onderzoek naar de vitale binnenstad van de middelgrote Nederlandse stad en tonen de resultaten van een week lang “Plan-B’en” in Emmen. Naast Emmen onderzoekt het team ook de binnensteden van Oss en Heerhugowaard.

Het onderzoek wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

1602_presentatie_Plan B-stadmakerscongres_Page_31


 


 

Videoportret door MaatschapWij

5 oktober 2017

Eerder deze week plaatste MaatschappijWij een stuk over Floor op hun website, met daarbij een mooi videoportret. Lees en kijk hieronder:

Verbinding via kunst en creativiteit brengt burger en gemeente tot elkaar

Verbinding is het belangrijkste woord in de vocabulaire van Floor Ziegler. Door het creatieve te activeren in de mensen om haar heen, ontstaan er culturele projecten, ontmoetingsplekken, menselijke architectuur en leefbare wijken. Haar bottom-up aanpak zorgt er voor dat er nieuwe gemeenschappen ontstaan en bestaande gemeenschappen weer hechter en zelfstandiger worden.  Als stadmaker, inspirator en katalysator is zij oprichter van meerdere succesvolle projecten waaronder broedplaats Het Concertgemaal. Wat is het geheim van haar succesvolle aanpak?

Floor was al als jonge twintiger actief als zakelijk leider en coach in de wereld van de klassieke muziek. Toen zij in 2006 naar het toen nog beruchte Amsterdam-Noord verhuisde, werd zij door het Amsterdams Fonds voor de kunst gevraagd om cultuurverkenner te worden. Hier richtte zij de Noorderparkkamer op, Noorderpark Trust, verschillende Broedstraten en broedplaats het Concertgemaal. Toen eenmaal de initiatieven op eigen benen konden staan, is Floor ook buiten Amsterdam begonnen met het verbinden van burger en gemeente, de leefwereld aan de systeemwerelden. 

‘Ieder mens is creatief, maar dat moet je wel aanraken.’

Met kunst barrières doorbreken

Zo organiseert zij nu de omgevingswandeling: simpelweg door te wandelen door buurten en wijken en zich te laten leiden door de mensen die zij ontmoet legt Floor verbinding tussen actieve bewoners, ondernemers, ambtenaren en wethouders. Daarnaast spot zij leegstaande plekken, bijzondere pleinen of parken waar zij vervolgens de lokale community aan verbindt. Het doorbreken van barrières tussen verschillende bevolkingsgroepen door middel van kunst is iets waar Floor zich met hart en ziel voor inzet.

Bekijk het MaatschapWij videoportret van Floor Ziegler